Kråkenes fyr

Vi takker for flott samarbeid i 2021 og ønsker alle et godt 2022. Vi ser fram til et spennende år der vi seiler ut med kollegaene i det nye Betongfokus. Utsikten fra Kråkenes fyr er flott og minner oss hvor viktig slike solide betongbygg er for samfunnet. Vi er stolte av betongen og skal fortelle mer om dette i den kommende tiden.

Historien om Kråkenes fyr

Kråkenes fyr ble tent i 1906, og ligger helt ut mot det åpne Stadthavet, lengst nordvest på øya Vågsøy i Kinn kommune, Vestland. Kristiansund skipperforening reiste kravet om et fyr ved Kråkenes i 1892, og saken ble igjen tatt opp i 1904, da ble det bevilget midler til bygging. Kråkenes fyr ble ferdigstilt og tent 1. oktober 1906.

Fyret ble bygget for å trygge den ytre leia langs norskekysten. Første fyrbygning var i tre med plass til en fyrvokter og hans familie. Fyrlyset ble plassert på gavlveggen. Landingsforholdene ved fyret er svært vanskelige, så først etter et par år ble det bygget et naust et stykke unna fyret. På 1930-tallet ble det bygget et ekstra bolighus for en nyansatt assistent og hans familie.
Under den andre verdenskrig var fyret besatt av tyskerne, som bygde et radaranlegg like ved. De anla også vei til fyret. Kråkenes fyrstasjon ble bombet av allierte fly i mars 1945. I 1949 sto en ny fyrbygning, i betong, ferdig og fyrlykta ble plassert høyere. Lyshøyde over høyvann: 45,2 meter

Overnatting på fyret

Fra 2019 er det Ytre Nordfjord Turlag som driver fyret som ubetjent turisthytte. De har også egen fyrkafé om sommeren og enkelte dager ellers.

Mye vær på Kråkenes

Betongbygget står imot stormene. I løpet av tiden det er gjort observasjoner på Kråkenes, er det registrert om lag 150 orkaner. Nyttårsorkanen i 1992 ble ikke registrert på Kråkenes, fordi det ble skiftet observasjonssystem det året. Den 29. januar 2016 ble det målt en middelvind på over 10 minutter på 48,9 m/s
Høyeste vindkast som er registrert på Kråkenes er 61,7 m/s, 29. januar 2016. Det regnes som sannsynlig at nyttårsorkanen var enda sterkere. Den 25. desember 2011 ble det målt vindkast på 58,4 m/s.

Mottar du ikke FABEKOnytt?

Les mer aktuelt her
  • Kråkenes fyr

Godt nyttår fra oss i Fabeko

31/12/2021|Kommentarer er skrudd av for Godt nyttår fra oss i Fabeko

Vi takker for flott samarbeid i 2021 og ønsker alle et godt 2022. Vi ser fram til et spennende år der vi seiler ut med kollegaene i det nye Betongfokus. [...]