Klimagassregnskap av tre- og betongkonstruksjoner

Under Arendalsuka la Betongelementforeningen (BEF) fram rapporten «Klimagassregnskap av tre- og betongkonstruksjoner» som har skapt mye diskusjon- ikke minst i sosiale medier. Rapporten gir et godt bilde av hvor viktig det er å  analysere bygget som skal føres opp, og så velge materialer. Ikke som vi ofte ser, at man velger materialer først og så forsøker å regne det hjem. 

På oppdrag fra Betongelementforeningen har Østfoldforskning i samarbeid med Arcon Prosjekt AS gjennomført en grundig analyse av bæresystemer og klimagassutslipp.

Når blant andre Skogeierforbundet gjentatte ganger går ut med at tre gir klimagassbesparelser i størrelsesorden 50–60 prosent er det godt at BEF gjennom denne rapporten har vist at dette er feil. Under ett av betongbransjens arrangemementer under Arendalsuka fikk Klima- og miljøminister Ola Elvestuen overrakt rapporten om betong- og trebygg av Anne Rønning, Østfoldforskning, og John-Erik Reiersen, Betongelementforeningen.
– Om politikerne ønsker å redusere klimagassutslipp, må de slutte å gi føringer om at vi skal bygge i tre. Slike føringer resulterer bare i at det skapes barrierer mot utvikling av mer klimavennlige produkter i byggeindustrien, uttalte Reiersen i forbindelse med overrekkelsen.

Les hele rapporten fra Østfoldforskning

FABEKO følger opp

Rapporten viser at vi i betongbransjen er konkurransedyktig også på miljø når vi legger inn våre beste løsninger. Å konkurrere på miljø har gjort at betongelementbedriftene forbedret produktenes klimaegenskaper og det er fortsatt mye å hente. FABEKO vil ta opp stafettpinnen og synliggjøre tilsvarende forbedringer i plasstøpte bæresystemer. De betongfabrikkene som vil være med i stafett-arbeidet kan ta kontakt med FABEKO.

Rapporten er omtalt i flere medier blant andre Byggeindustrien og Teknisk Ukeblad.

Her en noen eksempler: Byggeindustrien ved bygg.no og Teknisk Ukeblad ved tu.no