P-huset i betong motsto brannen på Sola

P-huset i betong kollapset ikke, selv om brannen startet der. Betongbygget der det begynte å brenne står fortsatt mens bygget ved siden av raste sammen. Da Avinor skulle utvide parkeringshuset på Sola for første gang i 2011, fikk de prosjektert at bærende bjelker og dragere skulle motstå brann i 10 minutter. Søylene skulle tåle 15 minutter med brann. Men siden Avinor valgte et tilbud med betong, fikk den midterste delen av parkeringshuset en forlenget brannmotstand til 60 minutter.

Denne delen av parkeringshuset har ikke kollapset, selv om det var her brannen startet i første etasje i en parkert dieselbil. Mange av søylene her har imidlertid brannmotstand på opp til 180 minutter, ifølge betongbedriften Spenncon som leverte betongelementene.
I 2014 ble parkeringshuset utvidet med nok et tilbygg. Da valgte Avinor å bygge en stålkonstruksjon der bærende bjelker og dragere skulle motstå brann i 10 minutter. Søylene skulle tåle 15 minutter med brann. Denne delen har delvis kollapset som følge av den voldsomme brannen.

Saken er hentet fra artikkel på tu.no